AB Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, AB ve Meksika, iki taraf arasında 2000 yılında yapılan Serbest Ticaret Anlaşmasının (FTA) güncelleştirilmesi için yapılan müzakerelerin hızlandırılmasını kararlaştırdı. Bu çerçevede, 3-7 Nisan ve 26-29 Haziran'da iki ayrı müzakere turu yapılacak.
Müzakereleri hızlandırma kararı, AB Komisyonunun Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström ile Meksika Ekonomi Bakanı Ildefonso Guajardo arasındaki telefon görüşmesinde alındı.
Konuya ilişkin Malmström ve Guajardo ortak yazılı bir açıklama da yayımladı. İki taraf arasındaki ticaret ilişkilerin 21. yüzyıla taşınacağı kaydedilen açıklamada, güncellemeyle, istidam yaratılacağı, büyümenin güçlendirileceği, firmaların daha rekabetçi hale getirileceği ve tüketicilere artan seçenekler sunulacağı ifade edildi.
"KÜRESEL VE AÇIK İŞ BİRLİĞİ FİKRİNİ SAVUNMAK ZORUNDAYIZ"
ABD Başkanı Trump'ın ABD ekonomisini korumak adına serbest ticaret anlaşmalarına karşı olan tavrına atıf yapılan açıklamada, "Dünyada korumacılığın endişe verici bir şekilde yükseldiğine şahit oluyoruz. Şimdi fikirdaş ortaklar olarak, küresel ve açık iş birliği fikrini beraber savunmak zorundayız." denildi.
Geçen yıl AB ve Meksika, 2000 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasını güncellemek için müzakerelere başlamıştı. 2005'te 26 milyar avro olan iti taraf arasındaki ticaret hacmi, 2015 senesinde ikiye katlanarak 53 milyar avroya çıkmıştı.
TRUMP'IN AB VE MEKSİKA KARŞITI İCRAAT VE AÇIKLAMALARI
20 Ocak'ta göreve başlayan ABD Başkanı Trump'ın ilk icraatlerinden biri, Trans-Pasifik Ortaklığından çıkılmasını onaylayan bir kararnameyi imzalamak olmuştu.
Trump, Beyaz Saray'daki ilk haftasında Meksika sınırına duvar örülmesini öngören kararnameyi de imzalamıştı. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer, duvarın bedelinin Meksika ürünlerine getirecek ek vergi ile karşılanacağını söylemişti.
AB ile yapılmak istenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşmasına da karşı olan Trump, AB kurumları liderlerinin müzakerelere yeniden başlanması yönündeki çağrılarına cevap vermemişti.
Buna karşın, AB'den ayrılma kararı alan İngiltere ile serbest ticaret anlaşması yapmak istediğinin sinyalini veren Trump, İngiltere'nin birlikten ayrılma kararıyla son derece zekice davrandığını, ülkenin çıkış yolunda mükemmel şekilde ilerlediğini savunmuştu. Trump, AB'yi ise "Almanya'nın bir aracı" olarak nitelemişti.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Birlikten çıkma kararı alan İngiltere hariç, AB ülkelerinin liderlerine dün gönderdiği mektupta, Trump'ı AB'nin karşı karşıya olduğu "dış tehditler" arasında saymıştı.
AA