Atamaları Yapılacak? Milli Eğitim Bakanlığı 2017 Şubat ayında öğretmen atamaları yapacak. 2017 Şubat ayında hem kadrolu hem de sözleşmeli olarak öğretmen atamalarının yapılması planlanıyor.
Meclis MEB komisyon görüşmelerinde gündeme alınan "sözleşmeli öğretmenlik" uygulamasının detayları ve sözleşmeli öğretmenlikle imodeli ile ne kadar öğretmen atamaları yapılacağı netleşti . 3+2 modeliyle atanacak olan sözleşmeli öğretmen alımları için MEB Şubat'ta atama yapmayı planlıyor.
Ayrıca yine 2017 Şubat ayında öğretmen atamalarında kadrolu öğretmen atamaları da planlayan Milli Eğitim Bakanlığı 15¬20 bin civarı bir kadrolu olarak ta öğretmen istihdamı yapacak. Son durumda sözleşmeli + kadrolu olarak toplamda 30¬40 binin üstünde öğretmen ataması yapılacak. Aynı zamanda yeni uygulama ile sözlü mülakat ile öğretmen adayları seçilecek.
İŞTE AYRINTILAR 2016 AĞUSTOS AYINDA ÖĞRETMEN ATAMALARI YAPILMAYACAK
MEB Bakanı İsmet Yılmaz'ın açıklamalarına göre 2017 Şubat ayında öğretmen ataması gerçekleşecek mi? Kaç öğretmenin atama işlemi yapılacak?
Milli Eğitim Bakanı (MEB) İsmet Yılmaz'ın 2016'nın Ağustos ayında öğretmen ataması yapılmayacağını açıklamasından sonra, yüzbinlerce atama bekleyen öğretmen büyük bir hayal kırıklığına uğramıştı.
İsmet Yılmaz'ın atamaların yılda sadece bir kez yapılacağını ve bunun da Şubat ayında olacağını söylemesinden sonra 2017'nin Şubat ayında atanacak öğretmen sayısının ne olacağı merak edilmeye başlandı 2017 Şubat Ayında Kaç Öğretmenin Ataması Gerçekleşecek?
CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil'in mecliste gerçekleştirdiği basın toplantısında, MEB Bakanı İSmet Yılmaz'ın ağustos ayında öğretmen ataması olmayacağını ifade ettiğini ve yalnızca şubat ayında atama yapılacağını söylediğini aktardı.
ÖSYM'DEN ÖABT'YE GİRECEK ADAYLARA UYARI
İrgil ayrıca Yılmaz'ın şubat ayında en az 30 bin öğretmen ataması yapılacağını söylediğini ifade etti. TBMM Genel Kurulu Maarif Vakfı kanunu tasarısı görüşmelerinde CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil ile MEB Bakanı İsmet Yılmaz arasında geçen öğretmen ataması konuşmasında, İsmet Yılmaz, yalnızda Şubat aylarında atama olacağını ifade etmişti. Türkiyede yaklaşık 67 bin öğretmen açığı olduğunu ifade eden İsmet Yılmaz, " Bizim şu anda yaklaşık 67 bin öğretmen açığımız var.
Dolayısıyla da bir arkadaşım "100 bin öğretmen atanması gerekir." derken ihtiyacı dikkate alması lazım. Bazı illerimizdeki öğretmen sayısı halihazırda ihtiyacımızın da üzerindedir.
Niçin böyle oluyor? Kimisi sağlık nedeniyle, kimisi mazeret ataması nedeniyle, eş tayini gerekçesiyle ¬ihtiyacımız olmadığı halde¬ bazı öğretmenleri bazı illere atamak durumunda kaldık. Dolayısıyla da atanamayan öğretmenler sorunu var.
Ama, ihtiyacın 67 bin olduğu yerde "100 öğretmenin atamasını bekliyoruz, 400 bin kişi bekliyor." açıklamasında bulunmuştu.
"Biz ağustosta atama yapmıyoruz, Şubatta öğretmen alımı yapacağız Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil'in tamam o zaman 50 bin öğretmen ataması olsun" teklifine İsmet Yılmaz, "Biz bu ağustosta bir atama yapmıyoruz.
Biz yeni bir uygulama başlattık, ağustosta atadığımız 30 bine yakın öğretmeni, şubatta atadığımız 30 bin öğretmeni bir uyum sürecinden, bir adaptasyon sürecinden geçiriyoruz ve eylülde yeni eğitim yılıyla birlikte hepsini okullarında görevlendireceğiz.
Bundan sonraki öğretmen alımını da şubatta ihtiyaçlarımızı dikkate alarak yapacağız." şeklinde yanıt vermişti.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ALIMI YOL HARİTASI NETLEŞİYOR
Sözleşmeli öğretmen alımı yeniden başlıyor. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın TRT haber kanalında katıldığı bir programda yapmış olduğu açıklama ile gündeme gelen Sözleşmeli öğretmen alımlarının ilki Şubat ayında yapılacak. TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Yaşar Taşkın Koç’un sorularını cevaplayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, öğretmen açıklarını kapatmak için sözleşmeli öğretmen sistemini yeniden getireceklerini belirterek, "İlk sözleşmeli öğretmen alımını şubatta yapacağız." dedi.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER KPSS VE MÜLAKAT İLE ATANACAK
Sözleşmeli öğretmenler hakkındaki tasarıları yavaş yavaş netleşmeye başlıyor. MEB, sözleşmeli öğretmenler hakkındaki tasarılarını kesinleştirmeye başladı. Peki yeni tasarıda neler var? Milli Eğitim Bakanlığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki öğretmen açığını kapatmak için sözleşmeli öğretmenlere KPSS puan üstünlüğü ve mülakat sayesinde seçmeyi planlıyor. MEB, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine atanan kadrolu öğretmenlerin 1 yıl geçince yer değiştirmek istemesi sebebiyle sözleşmeli öğretmen formülü kararı aldı. Milli Eğitim Bakanlığı bu konu hakkındaki tasarılarını kesinleştirmeye başladı.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK'TE YOL HARİTASI BELİRLENDİ
MEB tasarısı TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşüldü. Buna göre, sözleşmeli öğretmenler, KPSS puan sırasına göre sözlü sınavla alınacak. Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki kanun tasarısı Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşüldü. Tasarıya sözleşmeli öğretmenliğe ilişkin düzenlemeler eklendi. Buna göre; Sözleşmeli öğretmenler, KPSS puan sırasına konulmak kaydıyla Bakanlıkça yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atanacak. Kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde boş kadrolara sözleşmeli öğretmen istihdam edilecek. Sözleşme gereği 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanacak. Bu öğretmenler 3 yıl süreyle başka yere atanamayacak, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulacak. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az 2 yıl daha görev yapacak, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmayacak. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde de sözleşmeli öğretmenin eşi, sözleşmeli öğretmene tabi olacak.
YER DEĞİŞTİRME SİSTEMİ KISITLANMIŞ OLACAK!
Milli Eğitim Bakanlığı'nın sözleşmeli öğretmenler için hazırladığı bu yeni tasarısı ile yer değiştirmelerin de önüne geçilmiş olacaktır. Bunun yanında dershaneler sürecinde kadroya alınmaları yargı sebebiyle kısıtlanan öğretmenlere bu sayede öncelik verilebileceği de bakanlık gündemde yer alacağa benziyor.
ÇAKILI SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN MODELİ NE DEMEK?
MEB Bakanı İsmet Yılmaz, Meclis Genel Kurulu’nda Türkiye Maarif Vakfı’yla ilgili görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bakan Yılmaz, ücretli veya sözleşmeli öğretmenlerin yerine getirecekleri yeni ‘çakılı sözleşmeli öğretmen’ modelini açıkladı. Bakan Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki öğretmen açığını kapatmayı hedefleyen tasarı hakkında şöyle konuştu:
“Ücretli ya da sözleşmeli öğretmen çalıştırmak doğru bir yöntem midir?" Kesinlikle doğru değil. Ama bir doğrusu var, bir de hayatın gerçeği var. Güneydoğu’ya öğretmen atıyoruz, 1 yıl sonra yüzde 90’a yakını geri dönüyor. Mazeret ataması nedeniyle, eş tayini dolayısıyla. Eş tayinini atamasak bu sefer diyecek ki, ‘Anayasada devlet aileyi koruyacak. Aile bütünleştirmesini sağlamıyorsunuz.’ Ee, Güneydoğu’da birilerini tutmamız lazım. Bir yasa getireceğiz, diyeceğiz ki, ‘Sözleşmeli öğretmen çakılı...’ Çakılı öğretmeni 5 yıl Doğu’da ve Güneydoğu’da çalıştıracağız, ondan sonra kadroya alacağız. 8 yıl çalıştıktan sonra Türkiye’nin diğer yerlerine gitme imkânını vereceğiz.
Aksi halde sözleşmeli statüyü kaldırırsanız Güneydoğu’ya 1 öğretmen bulamayabilirsiniz. Rotasyon üzerinde bakıyoruz, gerçekten eğitimin kalitesini artırmak istiyoruz Bir öğretmen 12 yıl bir okulda kalıyor. Acaba bir öğretmeni, 12 yıl bir okulda kaldıktan sonra başka okula göndermek iyi mi olur, doğru mu olur? Bunun artısı var, eksisi var. Daha değerlendiriyoruz, kararı vermedik, çünkü çok hassas bir şey.”
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ALIMI 30 BİN CİVARINDA OLACAK
Doğu ve Güneydoğu'da görev almak istemeyen öğretmenleri bu yol ile oraya göndereceklerini de belirten İsmet Yılmaz Şubat ayında yapılması planlanan öğretmen atamalarının Şubat 2017'de gerçekleşeceğini ve 30 bin civarında olacağını da sözlerine ekledi. Sözleşmeli öğretmenlerin yapması gereken herhangi bir şey bulunmazken bakanlık tarafından belirlenen öğretmenler bu yollardan öğretmenliğe adım atacak.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ALIMI NE ZAMAN YAPILACAK
Sözleşmeli öğretmen alım tarihi ile ilgili bilgiler veren Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, sorulan bir soru üzerine "İlk sözleşmeli öğretmen alımını şubatta yapacağız" dedi.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN NASIL OLUNUR
Sözleşmeli öğretmen olabilmek için gerekli şartları yerine getiren öğretmen adaylarının MEB tarafından erişime açılan başvuru tarihinde başvuru yapmaları sonucunda gerçekleşiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder